Ciasto Czekoladowo - Orkiszowe
- Lidia Cakes.
- 21 sty
- 2 minut(y) czytania
Mega czekoladowe, wilgotne i niepowtarzalne ciacho na mące orkiszowej. Sama pychota.
Ciasto jest tak dobre samo w sobie, że można go szamać zaraz po upieczeniu. Jeśli jednak masz ochotę na krem proponuję Genache czekoladowy. Doskonale również smakuje z owocowym sosem. Co kto lubi !

SKŁADNIKI - PRZYGOTOWANIE
ok. 15 porcji, 20 cm średnica
Czas pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 30 minut plus noc w lodówce
Temaperatura pieczenia: 160 stopni C
CIASTO:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70%
200 ml mocnej kawy
175 g mąki orkiszowej
350 g cukru brązowego
20 g ciemnego kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka z wolnego wybiegu
7 łyżek maślanki lub kefiru
PRZYGOTOWANIE:
Masło, czekoladę i kawę podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia czekalady. Studzimy.
Włączamy piekarnik na 160 stopni C.
Przygotowujemy blaszkę o średnicy 20 cm.
W czasie kiedy piekarni się nagrzewa mieszamy wszystkie suche składniki. W osobnej misce, widelcem roztrzepujemy jajka z maślanką.
Do miski z mąką wlewamy czekoladową miksturę, jaja z maślanką i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki i pieczemy 40 minut.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut.
Po tym czasie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Ciato musi być dobrze schłodzone aby przekroić na pół. Najlepiej ostrym nożem to robić bardzo delikatnie. Ciasto jest ciężkie i mokre. Ciacho można wcinać samo gdyż jest obłędne lub z kremem czekoladowym.

KREM CZEKOLADOWY GENACHE:
200 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g czekolady: mlecznej, gorzkiej lub pół na pół jak kto woli
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy na średnim ogniu, po czym zalewamy czekoladę. Pozostawiamy tak zalaną czekoladę okoły minuty. Szpatułką mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej, lśniącej, masy.
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia odkładamy dwie łyżki ( opcjonalnie na wierzch tortu ), resztę kremu miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Podczas miksowania krem delikatnie zmieni kolor na jaśniejszy.
Wcześniej przygotowane ciasto smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.

Comments