top of page
  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook

Ciasto Czekoladowo - Orkiszowe

Mega czekoladowe, wilgotne i niepowtarzalne ciacho na mące orkiszowej. Sama pychota.


Ciasto jest tak dobre samo w sobie, że można go szamać zaraz po upieczeniu. Jeśli jednak masz ochotę na krem proponuję Genache czekoladowy. Doskonale również smakuje z owocowym sosem. Co kto lubi !


SKŁADNIKI - PRZYGOTOWANIE

ok. 15 porcji, 20 cm średnica

  • Czas pieczenia: 40 minut

  • Czas przygotowania: 30 minut plus noc w lodówce

  • Temaperatura pieczenia: 160 stopni C

 

CIASTO:

  • 200 g masła

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%

  • 200 ml mocnej kawy

  • 175 g mąki orkiszowej

  • 350 g cukru brązowego

  • 20 g ciemnego kakao

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 jajka z wolnego wybiegu

  • 7 łyżek maślanki lub kefiru


PRZYGOTOWANIE:

  • Masło, czekoladę i kawę podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia czekalady. Studzimy.

  • Włączamy piekarnik na 160 stopni C.

  • Przygotowujemy blaszkę o średnicy 20 cm.

  • W czasie kiedy piekarni się nagrzewa mieszamy wszystkie suche składniki. W osobnej misce, widelcem roztrzepujemy jajka z maślanką.

  • Do miski z mąką wlewamy czekoladową miksturę, jaja z maślanką i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki i pieczemy 40 minut.

  • Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

  • Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut.

  • Po tym czasie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciato musi być dobrze schłodzone aby przekroić na pół. Najlepiej ostrym nożem to robić bardzo delikatnie. Ciasto jest ciężkie i mokre. Ciacho można wcinać samo gdyż jest obłędne lub z kremem czekoladowym.

 

KREM CZEKOLADOWY GENACHE:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%

  • 200 g czekolady: mlecznej, gorzkiej lub pół na pół jak kto woli

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.

  • Śmietanę kremówkę podgrzewamy na średnim ogniu, po czym zalewamy czekoladę. Pozostawiamy tak zalaną czekoladę okoły minuty. Szpatułką mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej, lśniącej, masy.

  • Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia odkładamy dwie łyżki ( opcjonalnie na wierzch tortu ), resztę kremu miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Podczas miksowania krem delikatnie zmieni kolor na jaśniejszy.

Wcześniej przygotowane ciasto smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.


Comments


bottom of page